Myskoxen Brutus vilse – irrar runt i bygd flera mil från stammen
Den senaste tiden har invånarna i Svenstavik haft en ovanlig gäst på besök.
Myskoxen Brutus, som han kallas av Naturvårdsverket, tycks ha gått vilse i samhället.
– Han ser deppigare och deppigare ut för varje dag som går, säger lokalbon Micke Ling.
Under söndagsmorgonen tog sig myskoxen Brutus in till samhällets hjärta och irrade runt vid Svenstavik skola.
– Den kommer närmare och närmare oss människor och finns på gårdstomter. Det står på Naturvårdsverket att man ska hålla sig undan men det blir ganska svårt när den kommer så nära, säger Micke Ling som bor i närheten.
Enligt Bengt Warensjö, som är med i Myskoxcentrum, en frivilligorganisation för bevarandet av myskoxen i Sverige har Brutus varit på vift i två år.
– Han och en till tjur stack i väg tillsammans till en början, men av någon anledning skildes de åt och har surrat omkring på varsina håll sedan dess, säger han.
Ser ledsen ut
Myskoxen började dyka upp i bygden för ungefär en vecka sedan. Just nu är det parningssäsong för myskoxarna, vars svenska bestånd främst håller hus i Härjedalen. Då blir det ofta hård strid om vilka tjurar som ska få para sig med korna. Flockens dominanta tjurar kan då driva i väg motståndarna som förlorar stångningsmatcherna. Det är vad Bengt Warensjö tror har hänt Brutus.
Enligt Micke Ling ser det stora djuret ut att inte må så bra.
– Han ser deppigare och deppigare ut för varje dag som går. Jag tror helt enkelt att han inte hittar hem, säger han.
Världsnaturfondens naturvårdsexpert Tom Arnbom tror däremot inte man behöver oroa sig för Brutus mående. Att i parningstider självmant ge sig i väg för att leta efter en ny flock är inte ovanligt.
– Det finns ju drygt tio myskoxar i Sverige och i den flocken är det mest hanar. Så de kan gå ut på vandring då och då för att hitta nya honor. Ofta vill de ju hålla sig ovanför trädgränsen så nu har den hamnat lite för långt ner kanske, säger han.
Myskoxar är flockdjur, men kan klara sig själv. Men eftersom det inte finns fler naturliga flockar i Sverige är det förgäves. I Brutus fall kan det handla om tiotals mil från den ursprungliga flockens vanliga habitat i Härjedalen. Men det kan finnas goda skäl att försöka få bort Brutus från samhället i Svenstavik.
Håll avstånd
– De är ju respektingivande som satan, säger Micke Ling efter att ha sett Brutus på nära håll flera gånger i veckan.
Det är inte direkt farligt för allmänheten att ha en myskoxe i bygden. Kanske håller han sig kvar i samhället för att det finns gott om rabatter med gräs och örter att äta. Men Tom Arnbom vill ändå lyfta ett varningens finger för lokalbefolkningen.
– Håll avstånd! Särskilt om du är ute och går med en hund, som riskerar att irritera Brutus. De har horn och väldigt hårda huvuden. När den går till attack kan den springa väldigt snabbt, det går fortare än du tror,
Troligtvis kommer myskoxen snart att röra sig bort från samhället och gå vidare, precis som han gjort de senaste två åren. Det är inte omöjligt att Brutus till slut hittar hem igen, vilket Bengt Warensjö från Myskoxcentret hoppas på. Tidigare har centret hjälpt till med att söva ner myskoxar som hamnat på drift och tagit hem dem till fjällen med helikopter.
Flera skadade poliser efter bråk i Ronneby
Avslöjar: Rogic från start i AIK-debuten
Camilla Läckberg om brytningen med Saliba
– Då betalade Länsstyrelsen, men nu får vi inga resurser till det. Det är vi otroligt besvikna för, det är som om de inte bryr sig om att rädda myskoxen. Vi hade behövt flytta hem de här tjurarna till fjället igen, säger han.
En arvsgåva som 2018 lämnades till Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen har öronmärkts just för bevarandet av den svenska myskoxstammen. Nu har föreningen skickat in en ansökan till Länsstyrelsen och Naturvårdsverket om att få använda dessa pengar till att få frakta hem Brutus till flocken i fjällen igen.
Kommentarer
Skicka en kommentar