Fortsätt till huvudinnehåll

ALV har inte planer på att öppna denna sommar: "För stor process"

ALV har inte planer på att öppna denna sommar: "För stor process"

Astrid Lindgrens Värld har överklagat Polismyndighetens beslut. TT skriver att parken vill öppna igen i sommar, men det stämmer inte.

ALV har inte planer på att öppna denna sommar: "För stor process"
                     Ny miljonsatsning av ALV – ska bygga konferensanläggning

– Det vore en för stor process, säger vd:n Joacim Johansson.

Polisens beslut om att ALV:s olika teaterföreställningar skulle ses som en sammankomst gjorde att sagoparken kände sig tvingad att ge upp årets säsong – vilket slår stenhårt mot bolaget. ALV väntas göra en förlust på 120 miljoner kronor i år och har sagt upp elva tillsvidaretjänster samt avslutat 450 säsongsanställningar.

Nu väljer ALV att överklaga beslutet från polisen.

– Vi tyckte från första stund att det var en konstig tolkning av polisen och har grunnat på hur överklagan kan framställas. Vi delar inte polisens uppfattning, säger vd:n Joacim Johansson.

Parken har en yta av 18 000 kvadratmeter och det finns nio teaterscener spridda över parken. Avståndet mellan de olika teaterscenerna är betydande, menar ALV.

– Varje teaterföreställning som vi spelar borde betraktas som en allmän sammankomst, vilket innebär att vi får ha 50 åskådare per föreställning. Polismyndighetens bedömning innebar att vi bara fick ha sammantaget 50 åskådare, oavsett om vi hade en eller flera föreställningar samtidigt. Vi tycker att det är en underlig tolkning. Det känns märkligt att Polismyndigheten räknar ihop personer som befinner sig flera hundra meter från varandra. Vi tyckte att vi hade en stor yta, men de bedömde det som en och samma yta.

"Tolkning av TT"

TT skriver på måndagsmorgonen att ALV vill öppna igen redan i år, något som både Vimmerby Tidning och Västerviks-Tidningen också gick ut med.

– Det är verkligen en tolkning av TT. Vi har sagt att vi har stängt för året och öppnar igen 2021. Att starta igen vore en för stor process. Vi har avslutat alla säsongsanställningar, så det är TT:s tolkning. Det är inte aktuellt.

Är det mer en principiell fråga för er då?

– Den är viktig för framtiden. Ska man räkna på det här viset så känns det väldigt konstigt. Hur långt är avstånd och vilken yta? Jag hade diskussion med polisen och inledningsvis så var det att man räknar ihop det om det är samma detaljplanerade områden. Min hypotetiska fråga blir då "jaha, hade det varit två olika detaljplaner så hade man inte räknat ihop det? Är det så man ska räkna, så kanske vi försöker ändra detaljplan. Det låter inte sunt, säger Joacim Johansson och fortsätter:


– Avsikten från regeringen var inte att det skulle bli de här konsekvenserna. Man ville minska smittspridningen och jag känner att med ett begränsat antal gäster inne i parken på olika scener, så ökar inte smittspridningen. Riktlinjerna blev lite fel för att uttrycka sig milt. Vi har en god och nära kontakt inom Svenska nöjesparksföreningen och vi har samma bild, att det här känns inte rimligt.

"Inget pekar på det"

Astrid Lindgrens Värld har anlitat Cirio Advokatbyrå för att överklaga beslutet.

– Enligt min bedömning är Polismyndighetens tolkning av begreppet allmän sammankomst inte förenlig med gällande rätt. Dessutom har teaterföreställningar ett särskilt skydd enligt grundlagen.Polismyndigheten tillämpning av förbudet mot allmän sammankomst med fler än 50 deltagare går längre än vad ändamålet kräver och det strider mot de krav på proportionalitet som finns, säger Olle Nykvist, advokat och partner på Cirio Advokatbyrå, i ett pressmeddelande.

Joacim Johansson tror att möjligheten att få igenom överklagan är förhållandevis god.

ALV har inte planer på att öppna denna sommar: "För stor process"
                      Bästa augusti någonsin för ALV – men når inte drömgränsen

– Annars hade vi inte gjort det. Det här kräver viss investering i resurs, med anlita ombud och jobba i processen. Vi gör bedömningen att det är en viktig fråga för framtiden om pandemin finns kvar eller om det kommer nya. Regelverket behöver ses över enligt vår uppfattning.

Har ni förhoppningar om att det här ska ge större möjligheter att ge er den ersättning ni vill ha från staten?

– Det är klart att den parametern finns också. Men vi börjar med att ta överklagan utifrån tolkningen av regelverket. Vi tycker inte det är rätt, utan att det finns en annan tolkningsmöjlighet.

Finns det något som gör att ni skulle kunna öppna igen i sommar?

– Nej, inte som vi ser det i dag. Osvuret är bäst, men nej. Det finns inget som pekar på det.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Svenska Märta, 30, är Petter Stordalens nya kärlek

Svenska Märta, 30, är Petter Stordalens nya kärlek Före detta svenska elitryttarinnan Märta Elander Wistén, 30, är 57-årige Petter Stordalens nya kärlek. Det berättar miljardären för tidningen VG. Svenska Märta, 30, är Petter Stordalens nya kärlek. Märta Elander Wistén och Petter Stordalen är ett par. Före detta svenska elitryttarinnan Märta Elander Wistén, 30, är 57-årige Petter Stordalens nya kärlek. ... Och hon fastnade med mig här, säger Stordalen till VG.                                  Svenska Märta, 30, är Petter Stordalens nya kärlek – Det var coronakrisen som förde oss samman, säger Stordalen till tidningen. Miljardären Petter Stordalen är blixtförälskad i svenska Märta Elander Wistén, 30. – Märta kom till Oslo på besök före allt stängdes ner. Och hon fastnade med mig här, säger Stordalen till VG. Framgångsrik ryttare Märta Elander Wistén, som är tidigare elitidrottare, vann guld i laghoppning för Sverige under junior-EM 2007. – Medan affärslivet varit

Vreta Kloster: Historiska fyndet – 1000 år gamla skelett i Vreta Kloster

Historiska fyndet – 1000 år gamla skelett i Vreta Kloster Vid Vreta kloster har arkeologer hittat ett historiskt fynd. Skelett och benrester från platsen har visat sig vara omkring 1000 år gamla. – Det är jättehäftigt och spännande. Fantastiskt material för forskarna att sätta tänderna i, säger arkeologen Rikard Hedvall. Det var i vintras när ett par ledningar skulle grävas ner utanför Vreta kloster i Östergötland som grävmaskinisterna påträffade någonting oväntat, något som SVT tidigare skrivit om. En tidigare okänd begravningsplats med benknotor och människoskelett visade sig vara från 1000-talet. Sammanlagt ska det röra sig om ett par tusen gravar. Historiska fyndet upptäcktes av en slump Arkeologer har tidigare hittat fynd inne på kyrkoområdet vid Vreta kloster, men den gravplats de nu hittade har tidigare varit helt okänd. Skelettfynden är i ett väldigt bra skick menar arkeologen Rikard Hedvall. – De är väldigt långa individer och de har haft de ganska gott

Porrstjärnan Ron Jeremy riskerar 250 års fängelse

Porrstjärnan Ron Jeremy riskerar 250 års fängelse Den amerikanske porrfilmsskådespelaren Ron Jeremy anklagas för upprepade våldtäkter och sexuella övergrepp under 16 års tid. Fälls han riskerar han ett fängelsestraff på över 250 år. Det var i juni som den nu 67-årige porrstjärnan åtalades för ett flertal våldtäkter och sexuella övergrepp. Enligt åklagaren ska Ron Jeremy ha våldtagit tre kvinnor och begått sexuella övergrepp mot en fjärde mellan 2014 och 2019. Kvinnorna är mellan 25 och 46 år gamla och brotten ska ha skett på barer, på fester och i en av kvinnornas hem i West Hollywood. På måndagen kom beskedet att Jeremy åtalas för ytterligare 20 fall av sexuella övergrepp mot 13 kvinnor. De nya åtalen rör händelser som ägt rum under totalt 16 år, från 2004 fram till i år, där den yngsta målsägaren var 15 år vid tidpunkten och den äldsta 54. Riskerar 250 års fängelse Porrstjärna riskerar 250 års fängelse Jeremy, som hävdade sin oskuld när han åtalades i juni, ä